By
No comments

Tijdens de wintermaanden voelen veel mensen zich een stuk minder fit dan tijdens de zomer. Geen energie om uit bed te komen of te sporten. In de avonds het liefst cocoonen op de bank. Minder goed voelen en snel geïrriteerd zijn… Dit noemen we winterblues. Dit komt door het gebrek aan zonlicht waardoor wij onvoldoende vitamine D aanmaken.

Hoe ontstaat een vitamine D tekort?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling. In Nederland varieert de waarde tussen 0 en 7. De zonkracht (UV-index) moet ≥ 3 zijn om vitamine D in de huid te kunnen maken. In de winter, als de zon laag staat, is de kracht vaak minder dan 1. Afhankelijk van je huidskleur kan de kans op een vitamine D tekort oplopen tot maar liefst 50%. Een donkere huid kan minder goed vitamine D aanmaken en heeft hierdoor de meeste kans op een vitamine D tekort.

Een tekort kan zorgen voor lusteloosheid, verminderde weerstand, lagere serotonine productie (het geluk-hormoon) en zelfs een lichte depressie! Gelukkig kun je zelf ook iets doen om de winterblues te voorkomen of te verhelpen!

1.Ga vaker wandelen en/of fietsen

Het geeft je energie en je wordt er blij van. Vaak vertrekken we al in het donker van huis en komen we pas ’s avonds laat weer thuis. En als de zon een keer goed schijnt, veeg indien mogelijk je agenda leeg en ga er lekker op uit! Ben je gebonden aan huis, doe je gordijnen open, zet een raam open om frisse lucht binnen te laten, of maak tijdens je lunchpauze een wandeling.

2.Neem suppletie

Vanaf oktober t/m maart kun je voldoende vitamine D binnenkrijgen door dagelijks een supplement te nemen. Je kunt ook het hele jaar door vitamine D slikken om zeker te zijn van voldoende inname. Laat je informeren bij de drogist of de speciaalzaak over jouw dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

3.Plan je maaltijden

In de winter kan het een uitdaging zijn om de verleiding van snelle, makkelijke kant-en-klaarmaaltijden te weerstaan. Je maaltijden plannen en ervoor zorgen dat je altijd gezonde ingrediënten in huis hebt voorkomt dat je zwicht voor ongezonde opties. Als je gezond en regelmatig eet, heb je meer energie en ook veel minder behoefte om te snacken. Lees hier meer over waarom gezond eten.

4.Sport in de ochtend

Sporten in de ochtend kan een enorme opgave zijn, maar als je vroeg in de ochtend intensief beweegt en je hartslag omhoog brengt geef je jezelf een enorme energieloost. Het stimuleert je stofwisseling en je wordt er ook nog eens lekker warm en soepel van. En je hoeft echt niet uren te trainen om meer energie te ervaren.

5.Neem een massage

Het serotonine-niveau blijkt te stijgen na een massage. Onderzoekers zijn er nog niet over uit of het door lichamelijk contact of door de massage zelf komt. Maar dat het werkt is een feit! Vraag dus je partner je een rugmassage te geven of laat jezelf verwennen door de Get Personal masseuse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *