By
No comments

Weerstandstraining bestaat uit activiteiten waarbij je gewichten (dumbells, barbells, elastieken, machines e.d.) maar ook eigen lichaamsgewicht gebruikt om spieren te verstevigen, ook wel bekend als krachttraining.

Waarom kan weerstandstraining erg behulpzaam zijn en bijdragen aan je welzijn? Hieronder geef ik jullie 10 voordelen:

 

✔ Afname vet massa:

Afvallen is vaak de voornaamste reden dat iemand begint met sporten. Velen gaan meer hardlopen, fietsen of staan uren op de crosstrainer in de gym. Allemaal heel goed en ik moedig het van harte aan. Tenslotte verbrand je hiermee de meeste calorieën tijdens de training zelf. Maar willen we ook na verbranden, dan is krachttraining essentieel.

 

✔Toename stofwisseling:

Zoals in punt 1 al aangegeven, veroorzaakt krachttraining een hoge naverbranding, ook wel bekend als EPOC (ExcessPostexerciseOxygenConsumption). Tijdens een zware krachttraining heb je een zuurstof tekort gecreëerd in de spieren. Om dit tekort weer aan te vullen, zal de lichaams zuurstof opname tijdelijk (tot wel 72 uur na training!!) verhoogd zijn en dus het energie verbruik ook. In andere woorden, de stofwisseling is tijdens rust veel hoger. Klinkt geweldig toch?

✔Toename van kracht:

Door krachttraining ontwikkel je sterkere botten en spieren wat natuurlijk meer kracht tot gevolg heeft. Belangrijk hierbij is dat je je lichaam voldoende hersteltijd gunt tussen de trainingen door (principe van super compensatie).

✔Verlaagd het risico van osteoporose (botontkalking):

Tussen de 20ste en 30ste levensjaar hebben de botten hun maximale massa bereikt waarna (meestal vanaf de 40ste) de afbraak ervan begint. Bot wordt poreuzer en het risico op botbreuken wordt hierdoor verhoogd. Door krachttraining ontstaat een toename in spierkracht en –massa. De botten moeten goed om kunnen gaan met de verhoogde kracht en het gevolg is dat het lichaam zich daaraan aanpast door botweefsel aan te maken (toename botdichtheid).

✔Verbetering conditie hart- en bloedvaten:

Veel mensen denken dat je hartconditie alleen toeneemt bij duursport. Dit is zeker niet het geval! Door regelmatig aan krachttraining te doen, wordt de hartwand gespierder wat resulteert in een lager hartritme (rust hartslag) en een lagere bloeddruk (vooral na training).

✔Verlaagd het risico van ziekte:

o Hartziekte wordt in aanzienlijke mate gereduceerd

o Draagt bij aan de gezondheid van de hersenen wat de kans op alzheimer drastisch verlaagd

o Verminderde kans op borstkanker. Door training gaat de testosteron gehalte omhoog waardoor de estrogeen levels (dat gekoppeld is aan deze ziekte) gedrukt worden

o Verminderde kans op diabetes type 2, sterker nog, als je het al hebt, is het zelfs terug te draaien!

o Verlaagd slecht cholesterol gehalte

o Positieve effecten op de mentale gesteldheid (verlaagd stress, angst en depressie, meer energie en zelfvertrouwen)

o Verlaagt kans op letsel/lichamelijke klachten door verbeterde zenuwactiviteit dat het lichaam aanstuurt en verbeterde lichaamshouding

o Vermindert klachten van reumatoïde artritis

 

✔Toename in lenigheid:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draagt krachttraining zeker bij aan de lenigheid, althans… als je de juiste methoden toepast! Het is van belang dat je oefeningen met de volledige ROM (full Range Of Motion -> bewegingsbereik) uitvoert. Kwaliteit boven kwantiteit!!

✔Verhoogd kwaliteit van slaap:

Van regelmatig sporten geniet je meer van een betere nachtrust. Je valt sneller in slaap, slaapt dieper en langer.

✔Vertraagd het proces van ouder worden:

Als gevolg van krachttraining produceert het lichaam verschillende hormonen die helpen bij onderhoud en herstel van lichaamscellen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het ons DNA helpt beschermen en het verouderingsproces vertraagt. Geweldig heh?!

✔ Lichaam wordt en ziet strakker:

Het van binnen gezonder worden, is natuurlijk geweldig maar dat je er van buiten mooier uit gaat zien, is natuurlijk ook super fijn! Uiteraard is het beste resultaat met de juiste voeding en houding het snelst te behalen.

Dus dames, heren, wacht vooral niet langer met het doen van krachttraining en begin nu. Training uitstellen is een betere gezondheid uitstellen!

WORK HARD TODAY… IT’S WORTH IT!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *